Heftig og begeistret på Berlevågs vegne

29. jun, 2011 av

Liz Rekve er gal etter kultur og Manchester United. (Foto: Ingjerd Tjelle)

”Kulturhurpe og fotballidiot” står det skrevet på broderiet foran Liz Rekve. I tillegg er hun blitt Berlevåg-fan, medlem av jeger- og fiskeforeninga og skal i tre år jobbe med utvikling av kommunen. Vi tror hun vil sette spor.

Liz (50) er akkurat som koret – heftig og begeistret på Berlevågs vegne. Hun har siden hun ankom stedet med en snøstorm i januar, blitt med i en vennegjeng, funnet ut at været er sjarmerende kontrastfylt og fotogent, og kommet gjennom nåløyet som kvinnelig medlem i jeger – og fiskeforeninga. Berlevåg kommune har gitt henne handlingsrom, og hun har svart med å lage et 40 siders dokument på hva Berlevåg er og bør bli.

 

Snakker med alle

-Dette stedet bobler av aktiviteter og flotte folk. Jeg har kjent meg velkommen fra første stund, sier Liz, som snakker til alle hun møter. Hun kan ikke lage mat og må derfor spørre folk på butikken om tips til matretter.

-Jeg håper jeg bryter ned isen på den måten. Det hjelper alltid å prate med folk, sier Liz som allerede har hatt utstilling av sine fargerike Brasil-produserte lerrets-bilder på det lokale galleriet ”Annen etage” i Villa Borealis. Ved siden av å brenne for Berlevåg brenner hun for kunsten – hun står nemlig i spissen for to kunstdrevne gallerier i hovedstaden.

Sosiologen fra Oslo har bodd på Kreta i 15 år. Her plukket hun blant annet oliven og levde enkelt. Så enkelt at hun aldri har brydd seg om å skaffe en sofa – den første står nemlig i huset hun har leid i Berlevåg!

-Hvorfor står det fotballidiot på broderiet du har fått?

-Jeg er lidenskapelig Manchester United fan, og er faktisk litt uvel og desperat ettersom jeg ikke har vært i Manchester på lenge. Fotballen sluker meg opp og gir meg utrolig mye.

 

 

For mye negativ fokus

-Og nå skal du få fart på Berlevåg?

-Jeg skal jobbe for vekst, og få de som er her til å lage barn og se mulighetene på stedet. Å få folk utenfra til å flytte hit er også et mål. Vi skal synliggjøre for dem mulighetene på dette unike stedet.

-Hva vet du om Finnmark?

-Veldig lite. Og det var bra jeg ikke googlet fylket før jeg kom, og veldig glad for at jeg ikke leste lokalavisa. Jeg synes det skrives så mye negativt i stedet for å løfte fram de gode historiene i større grad.

Sier Liz som merker at det er konfliktlinjer og jantelov i Berlevåg – slik det er på mange små steder. I forhold til det vil hun bare lukke ørene og fokusere på det positive og se på mulighetene i stedet for problemene.

Liz er svært kunstinteressert og har hatt sin første utstilling i Berlevåg. (Foto: Ingjerd Tjelle)

 

 

 

 

Nye utfordringer utenfor boksen

-Hvorfor Finnmark?

-Jeg jobbet på prosjektbasis for Forskerforbundet i Oslo, og hadde lyst på en ny utfordring, og snuste på Svalbard eller Danmark. Plutselig dukket annonsen opp og jeg tenkte at en utviklingsjobb som denne krever den kreativiteten og de nye tankene som jeg har mye av.

Liz har verken har mann eller barn.  –Jeg har aldri ønsket meg barn, og passer ikke til A4-livet. Det er stor frihet i det å ikke ha en mann. Jeg tror kvinner lett lar seg stilne av menn, og tar imot beskjeden om å roe seg ned. Disse beskjedene får ikke jeg, og det gir meg et stort handlingsrom som jeg håper Berlevåg kan dra nytta av i årene som kommer.

 

 

 

 

Sju kjappe

 

1. Nevn de tre beste tingene med nord.

Tilgjengeligheten på tid. Det er sinnsykt deilig med så korte avstander, og slippe å bruke tid på transport. Lyset er helt utrolig og det å leve i naturen med reven og elgen som plutselig er der, er fantastisk. Omsorgen og velkomsten er helt unik.

 

2. Hvordan er hjemplassen din om 15år?

Det vil være en moderne plass på Berlevågs premisser med et enda rikere kunst- og kulturliv. Det vil være enda flere opplevelsesmuligheter for de tilreisende.

 

3.    Hva er det første du tenker når du hører ordet ”Nordområdene”?

Stor omslutta sirkel av flere land i en spesiell tilværelse.

 

4. Hva må gjøres for at flere skal velge et liv i nord?

Man må dokumentere det attraktive livet du kan leve her ved at du får mye mer tid både til deg selv og ungene hvis du velger et liv på en småplass i nord i forhold til et liv i en større by. Det er også viktig å fortelle gode historier om hvordan det er å bo her.

 

5. Hva kan DU bidra med for et bedre nord?

Entusiasme og begeistring. Gjerne 18 timers arbeidsdager med mye handling, og gjerne kjapt. Jeg er ingen papirperson.

 

6. Hvor viktig er ditt nettverk?

Det er enormt viktig med nettverk, og spesielt med jentenettverk. Tror vi er flinkere å passe på og bruke hverandre. Jeg er uredd mennesker og helt avhengig av samhandling med dem. Derfor er nettverk helt essensielt.

 

7. Hvilke råd har du til politikere og beslutningstakere om hva som bør gjøres for at nord skal bli mer attraktiv?

Det må brukes mye penger for å få det til. For eksempel det å rekruttere folk til småstedene. Vi ønsker oss en baker til Berlevåg. Kanskje finnes han ikke i Norge, men i Polen. Da må det brukes både tid og penger på å finne den rette.

 

 

Legg igjen en kommentar