Dokumenterer de unges liv i nord

26. nov, 2011 av

Hun er fascinert av det arktiske, og de livene som leves der. Fotograf Andrea Gjestvang (30) dokumenterer for tida ungdommers liv i Øst-Finnmark, og har oppdaget en slags villskap blant dem.

Andrea Gjestvang er fra Hedmark og utdannet fotojournalist fra Høgskolen i Oslo. Hun jobber for en rekke norske og utenlandske magasiner. I tillegg har hun i en årrekke jobbet fast på VGs Berlin-kontor. Hun har stor sans for å skape sine egne fotoprosjekter og laget nylig en fotodokumentar fra Grønland som omhandler konsekvensene av klimaforandringene. Den har vakt oppsikt og er trykket i magasiner verden over. Nylig er hun kommet hjem fra utstilling i Kina med Grønlands-bildene.

-Nå lever Grøndlands-dokumentaren sitt eget liv. Jeg får ukentlige henvendelser om andre som ønsker bildene utstilt eller trykket. Det har gitt mersmak, sier Andrea som ville utforske nord mer og bestemte seg for å dra til Finnmark.

 

Nord underkommunisert

Foto: Andrea Gjestvang

-Da jeg var på Grønland våknet det en interesse for det mer ekstreme. Jeg visste lite om Finnmark fra før, og det er mitt inntrykk at den nordlige delen av vårt land rett og slett er underkommunisert ute i verden. Jeg tror mange forbinder Norge med moderne storbyliv eller postkortmotiver fra flotte fjorder og fjell. Finnmark er helt annerledes, sier Andrea.

Nå bor hun i Finnmark fylkeskommunes gjesteatelie i Vadsø. Atelieet lånes ut til kunstnere fra hele verden, og Andrea deler det i et par måneder sammen med sin kunstnersamboer Anders Kjellesvik fra Stord.  Fra denne basen jobber hun mot ungdomsmiljøer på en rekke små steder i Øst Finnmark. Hun bruker mye tid, og har liten sans for å rykke fort inn og fort ut i de miljøene hun fotograferer i.

-Jeg henger med ungdommene og vil skape relasjoner til dem. Jeg prøver å få en forståelse av de samfunnene og menneskene jeg fotograferer, og leser samtidig mye om stedet – både historisk og forskningsmateriale som er gjennomført.

 

Så annerledes omgivelser

   -Hvordan har ditt møte med småstedene i Finnmark vært?

Foto: Andrea Gjestvang

-Det er noe fascinerende over det. De som vokser opp her er opptatt av det samme som ungdom i større byer er – både i Norge og verden for øvrig.  Men det som er spesielt er at mens de hører på den samme musikken, dyrker de samme idolene og går med mye av de samme klærne, så lever de så utrolig langt unna og har ikke samme mulighet til å delta i denne kulturen de dyrker. Omgivelsene er så kontrastfylte i forhold til hva ungdom i for eksempel Berlin lever i.

   -Er du opptatt av å bekrefte mytene om Finnmark, som Dagbladet som lagde reportasjen ”Fucking Finnmark” for noen år siden?

-Nei på ingen måte. Jeg synes Finnmark er fantastisk, og det gir meg en ekstrem frihetsfølelse å være her.  Folkene er veldig hyggelig, og du bare ER midt i spektakulære omgivelser.  Det er en annen følelse å pakke ned kamera og kjøre fra Vadsø til Krampenes – i forhold til å dra med en taxi på et oppdrag i en by.  Samtidig gir det å være her meg en melankolsk følelse – jeg er langt unna og kjenner på en ensomhet i forhold til det.

-Er småstedene i Finnmark annerledes enn småstedene andre steder i landet? 

-Ja i den forstand at Finnmark er langt unna resten av verden der mesteparten av folk bor. I tillegg har du mørketid og midnattssol. Det tror jeg gjør noe med folk.  Likevel er man i et område hvor det skjer mye utvikling, og jeg opplever en stor interesse ute i verden for å få vite mer om disse områdene.

 

Villskap blant ungdom

Foto: Andrea Gjestvang

-Er ungdommene her forskjellig fra andre ungdom?

- Ungdommene her oppe er selvfølgelig ingen homogen gruppe. Men jeg enser en villskap som jeg ikke har sett andre steder. Kanskje de unge her har andre grenser og rammer enn annen ungdom? Mange er ute til langt på kveld, kjører scooter over alt, de slakter rein som den største selvfølge og de lever i helt andre omgivelser enn de fleste andre ungdommer. Da blir det annerledes, avslutter Andrea Gjestvang som legger til at det blir både reportasjer, fotobok og utstilling som følge av hennes finnmarksopphold.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Andrea Gjestvang

Legg igjen en kommentar