Legen som forsker på alternativ behandling

30. apr, 2012 av

Hun bodde i Tromsø som ni-åring og drømte alltid om å komme tilbake. Søringen Sameline Grimsgaard (49) ville mer enn gjennomsnittet og flyttet ikke bare tilbake. I dag er hun leder av Klinisk forskningssenter ved UNN og forsker på alternativ behandling.

Jeg møter henne i et lite kontor rett ved Pasienthotellet der syke mennesker tar seg en røyk under ei varm Tromsø-sol.  Vakker utsikt rett mot høye fjell foran et speilblankt Tromsø-sund er lett å legge øynene på, men Sameline har viktigere ting fore og bobler av entusiasme og energi i forhold til sitt felt. Hun har 25 årsverk i sin stab og skal veilede og tilrettelegge for forskning på Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN). Selv kan hun bruke halve sin arbeidsdag på forskning, men det blir aldri så mye.

 

Må forske selv for å holde piffen

-Hvis jeg skal holde entusiasmen i denne jobben er det viktig å forske selv, sier legen som tok doktorgrad på virkningen omega3-fettsyrer hadde på mennesker i nord. -Det var et vanskelig prosjekt fordi så mange spiste store mengder av dette fra før, sier trebarnsmoren som har stor sans for det arbeidet som gjøres i Tromsø av det nasjonale senteret for alternativ behandling (NAFKAM). Senteret er ledende i Europa på forskning av innen alternativ behandling, og Sameline har flere av sine forskningsprosjekter knyttet opp mot senteret.

 

Nøytral til alternativ behandling

  -Jeg er verken for eller i mot alternativ behandling. Det er en nøytralitet som er viktig å ha for å kunne gå med åpne øyne inn i slike forskningsprosjekter. Jeg har ingen agenda og sverger ikke mer til verken den ene eller andre metoden. Det brukes mye alternativ behandling i Norge, og derfor er det viktig for folkehelsa at vi får mer kunnskap om både behandlingsformer, effekter og bivirkninger.

Siden Sameline forsket på omega3-fettsyrene har det blitt andre forskningsprosjekter som har gitt klarere svar. Som at det for kvinner med hetetokter i overgangsalderen hjelper å gå til dyktige akupunktører for å bli kvitt plagene. Nå forsker hun på om også kondisjonstrening kan redusere hetetokter.  Et tredje prosjekt handler om å bruke akupunktur under cellegiftbehandling, for om mulig å unngå plager som kvalme og utmattelse under cellegiftbehandling.

 

Overvektighet blant barn 

Samelines avdeling er også involvert i et høyst aktuelt forskningsprosjekt som handler om hvordan man behandler overvektige barn. Forskningsprosjektet har base ved Hammerfest sykehus ettersom data tyder på at det er flere overvektige barn i nord enn ellers i landet.  Prosjektet involverer HELE familien og handler mye om å finne fram til de fysiske aktivitetene som barnet liker i tillegg til kostholdsråd for hele familien.

I vår hadde hun permisjon for å skrive to store nye søknader på forskningsprosjekt. Det ene handler om placeboeffekten av akupunktur, det andre om virkning og mulige mekanismer som oppstår under massasjebehandling.

 

 

Small is beautiful

  -Hvorfor vil du jobbe og virke i nord?

-Det som er fordelen med Nord-Norge er at det er så utrolig mange muligheter her. Hvis du er initiativrik kan du få til mye. ”Small is beautiful”, smiler Sameline, som får samme svar når hun har spurt utenlandske kolleger i sitt miljø om hvorfor de blir når de kan jobbe på store sykehus og forskningsmiljø lenger sør.

-Her har jeg god oversikt over folk og hvem jeg kan samarbeide med. Her er en takhøyde, åpenhet og friskhet som ikke finnes i sør.  Samtidig har vi en unik tilgang til data om folket her. Tromsø-undersøkelsen har siden 1974 med jevne mellomrom samlet inn et stort datagrunnlag om befolkningen. Det gir kjempegode muligheter for de som vil forske på folk i nord.

Mener legen og forskeren som har det så artig på jobb at det noen ganger blir litt for mye av den. Men tre barn på 10,12 og 17 gjør at hun ikke kan bli helt oppslukt, og naturen og fjellet lokker henne stadig ut av hus og kontor. Er hun i det skikkelig kreative hjørnet setter hun seg gjerne til med perler og tråd og lager flotte fargerike smykker og armbånd. I familien Grimsgaard er det nemlig flere kirurger som er gode på håndarbeid – Sameline inkludert.

Sju kjappe

1.      Nevn de tre beste tingene med nord.
Det skiftende lyset, naturen og den store takhøyden og romsligheten blant folk.

2.      Hvordan er hjemplassen din om 15år?
Jeg håper det har skjedd mye og at vi nord klarer å være enda tydeligere på hva vi er gode på. Vi må ha flere flaggskip.

3.      Hva er det første du tenker når du hører ordet ”Nordområdene”?
Jonas Gahr-Støre og at det burde snakkes mer om helsa i nordområdene.

4.      Hva må gjøres for at flere skal velge et liv i nord?
Vi må bli flinkere å markedsføre mulighetene i stedet for begrensningene. Vi må rendyrke det vi er gode på og skape merkevareprosjekter.

5.      Hva kan DU bidra med for et bedre nord?
Å profilere vårt forskningsarbeid på sykehuset og universitetet på en entusiastisk måte.

6.      Hvor viktig er ditt nettverk?
Jeg har et nasjonalt og internasjonalt nettverk som er helt avgjørende for jobben jeg gjør. Jeg MÅ bruke nettverket mitt for å gjøre en god jobb.

7.      Hva brenner du for?
Samarbeid. Vi står i mange morsomme relasjoner til mange andre yrkesgrupper i vårt forskningsarbeid, og det gir mening.

 

 

Legg igjen en kommentar