-Kvinneligheten er mitt våpen

3. mai, 2012 av

Irina møtt president Dmitry Medvedev da han besøkte skipsverftet hennes. (Foto: Ingjerd Tjelle)

-Jeg er vårt firmas fremste våpen, og bruker mitt image for alt det er verdt. Irina Mokerova (55) har 600 ansatte under sine vinger og fant ut at hun måtte spille på sin kvinnelighet for å oppnå respekt i en mannsdominert bransje.

Hun møter oss i foajeen i en velpleid administrasjonsbygning i havneområdet i Murmansk. Mens det ellers er mye slitne bygg og søppel i området, fremstår skipsverftet Unions og fiskerederibedriften Robinsons administrasjonsbygg annerledes. Blomster utenfor – rent og pent, og en iøyefallende direktør midt i det hele.

 

Leder med stil

Irina kommer i en knall orange kjole med en kraftig svart glidelås fra nakken og ned bak. Hælene på de svarte festskoene er minst 15 centimeter, og håret er oppsiktsvekkende blondt. Hun er 55 men ser 20 år yngre ut.

-Bare sitt ned smiler hun ved siden av sitt vakre Bonzai-tre som ruver på den kjempestore direktørpulten. Rundt henne står flotte blomster i store vaser. Det er nemlig ikke lenge siden hun fylte 55, og vi skjønner at hun har folk rundt seg som setter pris på henne.

 

Skulle gjerne vært som Norge

Tidligere var trålerflåten i Sovjet – som for øvrig var den største i verden – organisert etter kommunistiske kooperativ-modeller. Siden 1990 har Irina og ektemannen vært med å bygge opp to bedrifter etter kapitalistiske prinsipper. Utfordringene er mange, og Irina sier de må forholde seg til uforutsigbare myndigheter som hele tiden endrer lovene. Hun savner at verftene og rederne kunne jobbet mer sammen etter modell fra Norge. Dette for at de kunne stått sterkere i møte med myndighetene.

-Vi ønsker å ta i bruk en mer norsk modell, men det er en stor canyon imellom landene i forhold til det å få reglene endret på russisk side.

 

Psykolog ga råd om kvinnelig image

Irina er utdannet skipsingeniør. I begynnelsen av sin lederkarriere brukte hun jeans og prøvde en uformell stil, men ble ikke respektert av sine kolleger. – Jeg gikk til psykolog og fikk mange råd for hvordan jeg skulle bli tatt seriøst som leder. Det endte opp med at jeg la stor vekt på å kle meg som en attraktiv kvinne. –Nå er jeg en hyggelig vakker dame, og jeg får mye mer respekt enn jeg noen gang har fått tidligere.

-Bortsett fra ditt utseende, er du en annerledes leder?

-Jeg tror at vi kvinner generelt er annerledes enn menn i vårt lederskap. Vi takler stress bedre, vi finner flere løsninger på vanskeligheter, vi ser folk og deres problemer bedre og da blir det mer harmoni på arbeidsplassen.

 

Irina bruker mye tid på å pleie sitt image, og sier det er firmaets våpen og gir henne respekt. (Foto: Ingjerd Tjell

 

Trening og sosialt arbei

Irina er tobarnsmor og fikk sitt siste barn da hun var 40. Det er hun og ektemannen som driver firmaene, og det blir gjerne fokusert på business gjennom hele døgnet. Innimellom må hun sette av tid til trening og spesielt yoga.

-Du vet jeg må passe på kroppen og vårt firmas våpen.  Da er det viktig å trene, smiler Irina som ikke spiser etter 16 for å holde figuren.

Hun får også tid til å engasjere seg politisk og sitter i byrådet i Murmansk. Hun er glad i sin by og har fått etablert et sosialt Robinson-fond som har stått bak etablering av 67 utelekesteder for barn i Murmansk-området. De prøvde også å gi en slik lekeplass til Kirkenes, men tollen satte en stopper for prosjektet.

 

Noen kjappe:

 

1) Nevn de tre beste tingene med nord?

Folkene er det viktigste. De er mer tålmodig, tolerant, bryr seg mer om hverandre og er sterkere enn folk ellers.

2) Hva er situasjonen for Murmansk om 15 år?

Jeg håper vår unike frostfrie havn vil oppleve gamle glansdager. Jeg tror ikke olje og gass kan redde oss. Tradisjonelt har folk kommet hit for å fiske og det er det som er den viktigste ressursen. Om 500 år er det ikke olje og gass her, men fortsatt fisk. Derfor er det den vi må satse på.

3) Hva må gjøres for at flere skal velge et liv i nord?

Myndighetene må fortelle folk at det er attraktivt å leve her. Media må brukes for å fortelle de gode historiene. Det må etableres nye arbeidsplasser som gir menneskene gode inntekter.

Legg igjen en kommentar