Hillarys besøk i High North – grenseboernes nye hverdag

4. jun, 2012 av

Fra Hillarys gatevandring i Tromsø (Foto: Nordlys)

For oss som er opptatt av å synliggjøre kvinnestemmer i nordområdene, er det en stor begivenhet at USAs utenriksminister Hillary Clinton har vært på besøk. Verdens mektigste kvinne er opptatt av vår strategiske beliggenhet, de avgjørende klimaspørsmålene, ressurssituasjonen og utviklingspotensialet. Dette bør inspirere oss. Vi vet fra hennes helseforedrag i Oslo dagen før hun kom nordover at hun har et tydelig kvinneperspektiv i det hun holder på med, og vi satser alt på at det også gjelder i hennes  nordområdetenking. Vi regner med at hennes vert utenriksminister Jonas Gahr Støre og de andre som har informert og delt kunnskap med damen, har snakket om mangfoldet av mennesker som bor ”på land” i nord.

Den andre store begivenheten i nord i løpet av denne uka handler nettopp om de som bor  »på land» – det er kanskje ikke verdenspolitikk; men innføringa av grenseboerbeviset for folk i Sør-Varanger og Petchenga er likevel en viktig merkestein i samarbeidet i nord. Dette er politikk som får betydning for enkeltmennesker i deres hverdag, og det er nettopp bruene mellom folk – det å bli enda bedre kjent med hverandre – som er nøkkelen til fred og velstand i nordområdene.

 

Legg igjen en kommentar