Pause og påfyll i Vestertana

16. aug, 2012 av

Helga Pedersen og datteren Maja finner roen i Vestertana.

Topp-politikeren i Norges største parti snakker engasjert til meg om nordområdene mens døtrene Maja (1) og Anna (5) spiser ekte majones og sjokoladekjeks til lunch.  Helga Pedersen vet å prioritere rundt respatexbordet i Vestertana.

Vi er på landet i Finnmark.  Der sauene beiter rundt værbitte hus, og smørblomster og hundekjeks pryder landskapet.  Nede i fjæra ligger 17-fotingen med få hestekrefter som innimellom tar familien til laksenot-plassen lenger ut i Tanafjorden.  Helgas barndoms-paradis, med nystekt laks, seimølje på bålet og tid til å ta innover seg andre tanker enn de hun tenker i hovedstaden.

 

Fantastisk med enkle gjøremål

Helgas sauer trives godt langs nesten billøse veier i Tana. Snart blir de flere for å øke lønnsomheten.

Det er ferietid og nokså trivelig i kjøkkenet på stedet Gárgogeahci i Vestertana.  Helga har laget en hel kanne kaffe. I går glemte hun å drikke kaffe – det betyr hodepine dagen etter.

-Det blir ikke vel stille her i forhold til politikerlivet i Oslo?

-Nei langt i fra.  Det er dette som er hjemmet mitt, og her har jeg det kjempefint.  Bare den enkle tingen som å stå opp om morgenen og lage seg kaffe. Gå i fjæra med ungene, være på gården og gjøre de hverdagslige tingene.  Det er fantastisk, mener 39-åringen som nyter fraværet av det hektiske tempoet hun er en del av ellers i året.

-Jeg liker også veldig godt det hektiske og uforutsigbare livet i Oslo, men for at jeg skal klare å stå i det, og gjøre en god jobb – er jeg avhengig av å lade batteriene hjemme i Tana.   Samtidig er det å være hjemme med på å minne meg på hvorfor jeg startet med politikk.  Jeg får møte folk, høre hva de er opptatt av og se hvilke utfordringer som er i småsamfunnene.  Det er en nyttig øvelse.

 

Fra topp-politikk til gårdsliv

-Men det er vel ikke sant at du har tenkt å flytte tilbake hit til et sted med 15 mennesker når du er ferdig med politikken?

-Jo selvfølgelig skal jeg det.  Jeg er sauebonde og eier i dag 100 vinterfora sauer og betaler alle regningene knytta til det bruket.  Nå er det mine foreldre som driver bruket, men vi har tenkt å engasjere yngre mennesker til å gjøre det.   Vi skal investere i ytterligere 50 sauer til slik at vi får økt lønnsomhet.  Min politiske karriere er til låns og er et verv i en begrensa periode.  Når jeg ikke lenger synes det er artig å drive med politikk, blir jeg sauebonde.

I Gárgogeahci bor det 20, i Oslo en halv million. Helga kjenner på store kontraster i sittl liv.

-Men mange av dere topp-politikere kan jo få attraktive jobber etterpå, og mange blir fylkesmenn.  Frister ikke det mer enn å få endene til å møtes på et lite gårdsbruk i Finnmark?

-Jeg kunne overhodet ikke tenke meg å være fylkesmann.  Vi skal til Vestertana og drive med sau når jeg er ferdig med politikken.  Hvis jeg skal gjøre andre ting, må det kunne kombineres med sauedriften.

 Har ikke sviktet Finnmark

 

I Gárgogeahci bor det 20, i Oslo en halv million. Helga kjenner på store kontraster i sitt liv.

  -Du bor i ei bygd hvor det i din barndom bodde om lag 50 mennesker – nå bor det 15 og du er en av de som har flyttet ifra.  Samtidig sier du at det må være lys i husan.  Bidrar du til en positiv utvikling i Finnmark?

-Jeg mener jeg som finnmarking i rikspolitikken gjør en viktig jobb for Finnmark gjennom å påvirke og tilrettelegge for vekst og en utvikling i nord.  Prisen for å gjøre det er at jeg må bo i Oslo for å utøve den, sier Helga, mens hun samtidig nikker ja til datteren Anna som får låne I-paden for å pusle et digitalt Blånisse-puslespill.   Til tross for at finnmarkingen er parlamentarisk leder og nestleder i Arbeiderpartiet er hun ikke til svars på alle områder i ferien.

-Jeg leser ikke epost hvis jeg ikke må, og velger hvem jeg svarer på telefonen.  Med det harde arbeidspresset som er gjennom hele året er jeg nødt til å sette noen grenser.  Det er ingen andre som gjør det for meg, sier Helga og forteller hvordan det lar seg gjøre å kombinere småbarnsmor-rollen med det å være toppolitiker.

 

Maja og Helga har det fint i laget i huset i Vestertana.

En fin og artig kombinasjon

-Jeg drar fra vår stortingsleilighet på Tøyen i åtte-tida på morgenen, og prøver å være hjemme til middag med ungene i halv-fem tida.  Jeg synes det er viktig, og prioriterer å være med på legging.  Etter at ungene er lagt tar jeg fram sakspapirer, utredninger og leser epost.  Det er lite rom for kino, hobbyer, festlige lag og vindrikking.  Jeg er som regel i seng før 10.  Når jeg har enn ettåring som våkner i halv-seks tida er det viktig for å få nok søvn.

-Men går det bra å kombinere småbarn og toppolitikk?

-Ja jeg synes det er fantastisk å holde på med politikk samtidig som man har barn.  Jeg legger ikke skjul på at det er en krevende øvelse, men det er samtidig veldig morsomt.  Nå har jeg en mann som har en arbeidsgiver som er ekstremt familievennlig.  Avisa Sagat har vært og er svært smidig, og det bidrar til at vi klarer å få dagene til å rulle fint.

 

Skal ta vare på AP-politikerne

  -Du er parlamentarisk leder – hva innebærer det?

-Jeg er Arbeiderpartiets talsmann på Stortinget i de store overordna sakene, og jeg er en slags personalleder for de 64 AP-representantene på tinget.  Nå har vi innført en ny ordning hvor vi skal ha jevnlige samtaler med alle representantene som handler om dem selv og arbeidsmiljøet.  Vi vet at det kan være tøft for mange å komme på Stortinget.  De er vant til å være synlig og betydningsfull på hjemstedet, og så kommer de til et miljø hvor man er en av mange som kjemper om oppmerksomheten, samtidig som du er langt unna familien. De fleste takler dette bra, men det kan også bli et ensomt liv.

-Det er ikke et ukjent fenomen at flere stortingsrepresentanter gjennom historien har utviklet rusproblemer.  Dette er det viktig at vi er oppmerksomme på. Vi kan jo ikke være den eneste delen av samfunnet som ikke tar opp slike problemer, og setter medarbeidersamtaler i et system slik det er ellers i arbeidslivet.

-Hva er ditt viktigste prosjekt som politiker?

-Å jobbe for at samfunnet sikrer like muligheter for alle, samt at Nord Norge og Finnmark får utnyttet de store mulighetene som er her innafor reiseliv, bergverk og petrolium.  Vi er nødt til å ha fokus på å skape nye arbeidsplasser.  Hvis ikke vil de som vokser opp her finne seg andre steder å bo.  I dag har ungdommen hele verden som lekegrind, og er ikke mulighetene nær dem, flytter de, sier Helga og legger til at de siste årene er skapt 14000 nye arbeidsplasser i Nord Norge og 2000 av dem er i Finnmark.

   -Blant dine egen partimedlemmer i Finnmark er det noen som har uttrykt misnøye og ikke vil renominere deg.  Sårer det?

-Det vil alltid være delte meninger om den jobben jeg gjør, og jeg kan ikke vente at alle skal klappe i hendene.  Jeg mener uansett jeg gjør en viktig jobb for Finnmark i Oslo og kjenner meg ikke truffet av kritikken.

 

Det er stor kontrast mellom livet ved Tanafjorden og stortingslivet i Oslo.

-Hva er den største forskjellen på livet i Tana og Oslo?

-Tempoet og tilgangen til natur.  I Oslo må det organiseres mye mer hvis vi skal ut i naturen.  Her tar vi på oss litt klær, går ut ytterdøra og så er vi i naturen.  Og der finner vi røyskatt, oter, revunger, havørn og sauer rett rundt hjørnet, sier Helga i det hun tar Maja på armen og rusler foran det slitne og umalte huset ved havet.

-Du får ikke ta bilder her, sier Helga og skylder på en forsinka snekker.  I stedet prøver vi å få kontakt med noen av Helgas sauer bort i svingen, men de er kanskje ikke vant til fremmede, og løper unna på lang avstand.   Vi er jo tross alt på landet i Gárgogeahci der det er mer sauer enn biler og folk.

Så får vi se om Helga-familiens annonserte comeback om noen år kan skape smitte-effekt og gi lys i flere hus på bygda i nord.

 

Seks kjappe:

1.      Nevn de tre beste tingene med nord.
Folket, naturen og kulturen.

2.      Hvordan tror du hjemplassen din om 15år ?
Det bor omtrent like mange som i dag, men det er flere sauer!

 3.      Hva er det første du tenker når du hører ordet ”Nordområdene”?
Muligheter.

4.      Hva må gjøres for at flere skal velge et liv i nord?
Nye arbeidsplasser og næringsaktivitet.

5.      Hva kan DU bidra med for et bedre nord?
Oppmerksomhet og budsjetter som sikrer penger til kommuner, veier og næringsaktivitet.

 6.      Hvem er ditt nettverk og hva betyr det for deg?
Partiorganisasjonen til Arbeiderpartiet. De betyr alt.


Legg igjen en kommentar