Pirjo bare gjør det

2. aug, 2012 av

Hun er egentlig baker men brenner for finsk design og har gjort levebrød av å selge finske merkevarer midt i de dype nordfinske skoger. Pirjo Karvonens motto er: ”Just do it”, og vi får en sterk følelse av at hun gjør hva hun prediker.

Vi møter 42-åringen midt i turistmekkaet  Sariselka der det er 400 innbyggere og 14 000 sengeplasser.  De fleste sengene er for de som vil oppleve vinterlandet Finland.  I meget fargerike klær, som hun selv har designet og sydd, tar hun imot oss i mylderet av japanere og franskmenn i den lille butikken midt i sentrum.  Her beundrer de finsk kvalitet og skaperglede en torsdag morgen like etter åpningstid, mens en sterk februarsol skinner over nypreparerte skiløyper, og nordlyset lurer et sted der oppe.

-Jeg kan ikke leve uten farger og kunne ikke overlevd i en verden med svart og hvitt, smiler Pirjo i det hun vrenger av seg sin knallgrønne cape og ekspederer en ivrig japaner med en Marimekko-veske i handa.

 

Tjener godt på japansk giftelyst
   -Årlig er det 20 000 japanere innom Sariselka, og veldig mange av dem kommer innom designsenteret. Til og med mennene fra Japan er glad i å handle, forteller Pirjo, som sier at det er en sterk kultur i Japan med å ta med seg en gave til hjemlandet fra det landet de har besøkt. En tradisjonen hun kan like. I tillegg er det stadig flere japanere som gifter seg under nordlyset i Nord-Finland. Da skal det gjerne handles bryllupsgaver i samme område.  Å legge bryllupsreisen til Sariselka er heller ikke uvanlig for en del av dem, og da blir finsk design et riktig valg for flere nyrike asiater.

-Vi har flest japanere her, men de kommer egentlig fra hele verden, sier Pirjo, som synes hun har en svært spennende jobb med så mange menneskemøter.  -Mens folk i Ivalo synes vi er en turistmaskin og ikke kan skjønne hvorfor folk vil komme hit, så opplever vi at våre besøkende er helt fascinert av møtet med Sariselka.  Naturen er unik med skogene og fjellene, likedan snøen og nordlyset.

-Dette er en helt annen verden enn det folk kommer fra, og folk vil ha det.  Jeg håper folk i bygdene rundt Sariselka også skjønner at turistene tilfører området mye i form av arbeidsplasser og aktivitet, og ikke bare ser negativt på utviklinga.

 

Ble tidlig fascinert av nord
Pirjo er vokst opp med en far som alltid tok henne og resten av familien med til Lappland fra Kopio i Midt-Finland. Lappland var et forjettet land som faren alltid lengtet tilbake til, og de stadig tilbakevendende turene skapte også en lengsel i Pirjo. Skulle hun en gang etablere seg et annet sted i Finland måtte det bli i nord.

-Mange i Finland har en dragning mot nord, så jeg er ikke alene.  Forskjellen er at jeg har valgt å flytte hit og har bodd her i 23 år, mens de fleste kun kommer hit på ferietur.  Det er flott fordi mange av finlenderne som kommer innom designsenteret blir imponert over at vi har samlet så mye finsk design under et tak.  Vi selger 30 ulike designprodukter – noe Ingen andre butikker i Finland gjør.

-Hva er det som gjør finsk design så ettertraktet og kjent verden over?

-Jeg tror den skiller seg ut fordi de finske designerne har klart å lage og formidle et enkelt design basert på den ekte finske naturen og folks forhold til den.

 

Elsker å skape sitt eget liv
-I høysesongen jobber du lange dager og hver eneste dag. I tillegg har du et 200 år gammelt hus å ta vare på, tre barn og designer egne klær og sølvsmykker. Hvordan får du det til?
   -Ja vi jobber hardt i perioder, men så har vi lengre perioder i lavsesongen hvor vi kan reise med barna og gjøre andre ting. Det er så mange steder å besøke på denne nydelige planeten.  Jeg er og veldig glad i å skrive, og har laget noen artikler for finske magasiner, og så blogger jeg (www.aikamatkoja.blogspot.com).

-Kanskje jeg en dag i fremtiden kan jeg leve av å reise og skrive historier om mine opplevelser – det er en av mine drømmer.   Jeg elsker å finne på nye ting, og ser at jeg har en bra evne til å tilegne meg nye kunnskaper.  I ti år var jeg for eksempel aromaterapaut og jeg har studert film og hjulpet min filmprodusent-mann med ulike filmprosjekter, sier Pirjo som nylig deltok med sin ull-kolleksjon på Rovaniemi Design Week.

-Hvis jeg har lyst å gjøre noe nytt i livet så gjør jeg det.  Og jeg lærer meg kunsten gjennom å gjøre det.  Det vil alltid være mitt motto i livet.

 

Seks kjappe

1.      Nevn de tre beste tingene med å bo i nord.
Himmelen er nærmere, naturens store sesong-endringer og turister fra hele verden som besøker oss.

2.      Hvordan tror du hjemplassen din er om 15 år?
Det er flere turister fordi folk vil oppleve uberørt natur i et stille område av verden – et gode som ikke resten av verden har så mye av.

3.      Hva er det første du tenker når du hører ordet ”Nordområdene”?
At dette er et område som ikke passer for mennesker som ønsker seg et så lett liv som mulig. Dette området passer for folk med et sterkt sinnn.

4.      Hva må gjøres for at flere skal velge et liv i nord?
Vi må få enda mer kreative folk hit og i skolen må lærerne fortelle de unge at de kan skape seg et eget godt liv her.

5.      Hva bidrar DU med for et bedre nord?
Jeg forteller mennesker om den vakre og rene naturen vi har her, og hvilket fantastisk liv vi lever her.

6.      Hva brenner du for?
Å skape mitt eget liv hele tiden. Jeg har en drøm og går for den.

 

 

Legg igjen en kommentar